”Vi måste våga prata om vad som är manlighet och vad det innebär att vara man i Sverige” säger Vladimir Ahmed från organisationen Vi är Sverige. Foto: SVT

De utbildar män i ”svensk” manlighet

Uppdaterad
Publicerad

De utbildar nyanlända och utländska män i frågor som demokrati och jämställdhet. Det för att fler män ska integreras i det svenska samhället samtidigt som fler kvinnor ska slippa förtryck och begränsningar. Och intresset för organisationen Vi är Sverige växer.

– Det är viktigt att vi engagerar fler nyanlända och utländska män i jämställdhetsarbetet. Så vi är fler utländska förebilder. Därför jag tror att man lättare kan ta till sig det någon säger om man känner igen sig i den person som pratar om det, säger Vladimir Ahmed, grundare och föreläsare.

Vladimir Ahmed, grundare och föreläsare, berättar att han själv kommer från den kurdiska regionen Hawler i Irak.

Bildades i Västerås

Den ideella organisationen bildades i Västerås våren 2018 och har sedan dess träffat grupper av män i ett antal kommuner. Förfrågningarna blir fler och kommer nu från hela landet. De har utbildningar inbokade i ett par år framöver.

Styrgruppen består av integrations- och jämställdhetsexperter från Västmanland och organisationen samarbetar bland annat med länsstyrelsen och Skinnskattebergs kommun.

Ska även öka kvinnors möjligheter

Där jobbar Kerstin Törngren på integrations- och arbetsmarknadsenheten. Hos dem är förhoppningen att kursen ska ge fler män möjlighet att integreras och komma ut i egen försörjning. Men inte bara dem.      

– Är man kvinna behöver man ha en egen försörjning, och där kan männen hjälpa till genom att både tillåta och göra det självklart. Och de här männen är ju också pappor, och det är viktigt att från grunden, säger hon.

Kerstin Törngren, integrationshandläggare Skinnskattebergs kommun

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.