Lövudden i Västerås. Foto: Ellinor Eriksson/SVT

De vill göra Lövudden till kulturreservat

Publicerad

KFUM i Västerås vill skydda grönområdena på Lövudden från exploatering. Nu har de skickat in en förfrågan till Länsstyrelsen om att göra Lövudden till ett så kallat kulturreservat.

I sin skrivelse till Länsstyrelsen hänvisar de till Lövuddens långa historia som en plats för till exempel sommarkollo, scouting och kyrkliga aktiviteter.

– Framför allt är det grönytan ner mot Mälaren som vi vill skydda. Om man tittar på västeråskartan ser man att det numera är mest kajer och fritidshamnar, industri och bostadshus. Det är väl bra. Men de som bor på Bäckby och Skälby och vill ta sig ner till Mälaren får det allt svårare, säger Thomas Björklund, vice ordförande på KFUM Västerås.

Han grundar sin oro bland annat i att Öster Mälarstrand har blivit bebyggt.

– Jag brukar ställa frågan: hur ser det ut om tjugo år? säger Thomas Björklund.

Vill se minskat buller

KFUM menar också att utomhuskyrkan som ligger i området störs allt mer av buller från fritidsbåtar och maskiner, och vill att Länsstyrelsen tittar på möjligheten att lägga på restriktioner på vad man får göra i området.

Kulturreservat

Infördes med miljöbalken 1999.

Syftet är att vårda och bevara värdefulla kulturpräglade landskap.

Kan omfatta byggnade, anläggningar, lämningar och marker, såväl som verksamheter, kunskaper och traditioner.

Vilka områden som blir kulturreservat avgörs av länsstyrelsen eller kommunen.

Källa: Riksantikvarieämbetet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.