Vårdpersonal från infektionskliniken i Västerås provtogs till studie om covidvaccin

Uppdaterad
Publicerad

Den internationella vetenskapliga tidskriften Infectious Diseases publicerade nyligen en artikel som visar att covidvaccin gett ut ett varaktig försvar mot sjukdomen via kroppens T-celler. Studien gjordes på 59 anställda på infektionskliniken i Västerås.

Proverna på personalen i studien pekar ut att T-cellssvaret var oförändrat efter nio månader. T-cellerna är en typ av vita blodkroppar som är en betydande del av kroppens immunförsvar. De lär sig att känna igen olika typer av inkräktare och angriper mot dem, till exempel genom att döda infekterade celler.

Hypotesen är att vaccinen ger ett hållbart försvar mot covid via T-cellerna, då i synnerhet ett skydd mot svår sjukdom och död. Studien nämner att andra studier behöver göras på större grupper för att förstärka påseendet 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.