Förtidsröstat? Så fungerar det om du ångrar dig

Uppdaterad
Publicerad

Valdagen är på söndag men ända sen den 8 maj har man kunnat förtidsrösta. Ångrar man sig så kan man rösta om. Principen är: sista rösten räknas.

Förtidsrösten skickas i kuvert till vallokalen där du är skriven. Innan rösträknarna öppnar kuvertet och lägger röstsedlarna i valurnorna ser de till att du inte röstat någonannanstans.

– När du förtidsröstar läggs ditt röstkort i ett fönster tillsammans med valkuvert och i fönsterkuvertet ser man ditt röstlängdsnummer. Den rösten sorteras med de röster som ska till ditt valdistrikt och kommer- ifall du inte ångerröstar, att räknas på valnatten, säger valsamordnaren Mikael Stenås.

EU-valet 2019

Om man kan hitta mitt valkuvert med hjälp av röstlängdsnumret hur vet jag att valhemligheten inte röjs?

– Din valhemlighet kommer inte röjas för det är aldrig någon person som är ensam med röster utan de är alltid minst tre personer i vallokalen tillsammans med förtidsröstarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-valet 2019

Mer i ämnet