Torun Täljedal är psykolog på Habiliteringscentrum i Västerås och träffar barn som äter selektivt. – Många har mycket högre känslighet för sinnesintryck och då blir det ofta jobbigt med mat, säger hon. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT och SVT

Psykologen om selektivt ätande: ”Är inget nytt”

Uppdaterad
Publicerad

Skolköken märker av en ökning av specialkost till barn som äter selektivt. Enligt psykologen Torun Täljedal på Habiliteringscentrum i Västerås beror det här troligen på ökad kunskap och förståelse.

– Man tänker förhoppningsvid inte längre att det här är barn som bara trilskas, utan faktiskt har riktiga problem, säger hon.

Att äta selektivt innebär att man äter begränsat, ofta handlar det om ett fåtal livsmedel eller maträtter. Det kan bero på en känslighet för olika sinnesintryck, som lukt, smak och färg, men också en känslighet för förändringar. 

– Det finns en myt om att föräldrarna skämmer bort barnen och det här tycker jag är oerhört tråkigt, säger Torun Täljedal som träffar många stressade och oroliga föräldrar.

Enligt henne är det jätteviktigt att barnen får anpassad mat för att de ska orka med skoldagarna.

– För många är dessutom skolmiljön krävande, därför är det extra viktigt att de orkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.