Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
På två år har antalet elever i Fagersta som vill ha anpassad kost för selektivt ätande ökat med mer än hälften. – Blir det fler så måste vi anställa en till kock, säger Elisabeth Åsblom, kostchef. Foto: SVT

Ökning i Fagersta av elever som vill ha selektiv kost

Uppdaterad
Publicerad

Svenska skolkök lagar allt mer specialkost och en typ som ökat är mat till elever som äter selektivt. I flera fall handlar det om individuellt anpassad mat eftersom barnens behov ser väldigt olika ut. I Fagersta har antalet selektiva portioner mer än fördubblats på bara två år.

När kommunen 2018 införde obligatoriskt sjukvårdsintyg för specialkost av medicinska skäl halverades antalet portioner. Men arbetsbelastningen i Centralköket minskade inte eftersom efterfrågan på andra typer av specialkoster ökade, bland annat för barn som äter selektivt.

– Jag tror att det kommer att öka ytterligare. Blir det så måste vi anställa en till kock, säger Elisabeth Åsblom, kommunens kostchef.

Den 22 januari ska Fagerstas utbildnings- och fritidsnämnd fatta beslut om det ska krävas obligatoriskt sjukvårdsintyg för att få selektiv kost. Förslaget omfattar även laktosfri kost.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer