Mari Hallströms son kämpade på med skollunchen och försökte äta det han klarade av. Men i sexan höll det inte längre. – När skoldagarna blev längre orkade han inte koncentrera sig vilket påverkade betygen, säger hon. Foto: SVT

Maris son orkade inte med skoldagarna – fick anpassad kost: ”Det blev stor skillnad”

Uppdaterad
Publicerad

Mari Hallström, från Hallstahammar, har en son som äter selektivt. Det innebär att han har svårt att äta mat med viss konsistens utan att få kväljningar och panikångest. För honom blev anpassad mat räddningen för att kunna koncentrera sig under långa skoldagar.

Redan som mycket liten började sonen äta selektivt. Framför allt upplever han proteinrika livsmedel som trådiga i konsistensen och att det växer i munnen. 

– Men han har alltid vuxit enligt sin kurva, utvecklats och klarat av skolan, så BVC och skolsköterskan har inte varit oroliga, säger Mari.

Nu går sonen i högstadiet och har sedan ett år tillbaka anpassad kost. Skolköket serverar någon av fem rätter som han klarar av att äta, bland annat potatisbullar eller köttfärssås med spagetti.

– Det blev räddningen, nu orkar han med skoldagarna och kan koncentrera sig, säger Mari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.