Foto: SVT

Det svänger i Kolbäck

Uppdaterad
Publicerad

I över 20 år har onsdagsdanserna i Kolbäcks Folkets Park lockat dansanta pensionärer från hela regionen. Välfyllt på parkeringen och kö in är inte ovanligt. Uppåt 270 dansgäster dyker upp – varje gång.

– Det är roligt att få dansa, det är bra motion och jag tycker det är roligt folk här, säger Majvor Olsson, en av alla som kommit för att dansa.

Majvor Olsson, dansmotionär Foto: SVT

24:e året med motionsdans

Det är onsdagseftermiddag i Kolbäcksparken. Parkeringen fylls sakta men säkert på och innanför grindarna rivs entrébiljetter på löpande band.

PRO Kolbäck är nu inne på sin 24:e säsong med motionsdanser i parken och i stort sett har det sett ut likadant varenda onsdag alla år.

– Ja. Vi har dansgäster inte bara från Västmanland utan också från till exempel Örebro och Eskilstuna. Förra året hade vi i snitt 270 besökare varje onsdag, rekordet var runt 300, säger Kjell Claesson,danssamordnare PRO Kolbäck.

Alltid bra väder

Vädret brukar de dessutom ha på sin sida. Det sägs att det inte har regnat en enda onsdagseftermiddag i Kolbäck på över 20 år. Åtminstone inte över Folkets Park.

– Nej det ordnar sig alltid. Det kan regna hela förmiddagen men när dansen drar igång då är det uppehåll, skrattar Kjell Claesson.

Kjell Claesson,danssamordnare PRO Kolbäck Foto: SVT

Dansskorna givna

Det märks att rutinerna sitter. De flesta kommer en stund innan dansen börjar, parkerar fikakorgen och extrakläder vid borden utanför dansbanan. Hälsar på bekanta, plockar till sig ett av de färgglada sittunderlagen ur högen och snörar på sig dansskorna.

–Ja dansskorna måste man ha, annars går det inte, skrattar Majvor Olsson och hennes sällskap.

LÄS MER: Så mår Folkets park

Dansglädje

När bandet hörs börja rör sig seniorerna i en snabb och strid ström upp på dansbanan.  Dansglädjen är påtaglig, och det dröjer heller inte länge innan SVT:s reporter blir uppbjuden i en foxtrot.

– Ska du ändå springa omkring sådär med kameran på dansgolvet kan du lika gärna dansa ordentligt också, menar den glada danskavaljeren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.