Foto: TT

”Det var gråben” – orden som gjorde att polisen grep företagsledaren

Uppdaterad
Publicerad

I ett avlyssnat telefonsamtal pratar den jaktbrottsmisstänkte företagsledaren om ”gråben” – ett öknamn för varg. I ett överklagande till hovrätten framkommer nya uppgifter kring dagen han greps.

Företagsledarens egna berättelse vad han gjorde dagen då han greps, den 26 oktober, är i grova drag som följer. Han och den person som är ansvarig för jakten i skogen han äger blir på morgonen kontaktade av en person som hört vargyl.

Eftersom en jakt var planerad dagen därpå och det finns risk att hundarna blir skadade om det finns varg i området väljer de två att åka till markområdet, som ligger i norra Västmanland. Där anlände de strax efter klockan 11. Väl där lyssnar de efter yl och ser om det fanns någon färsk spillning.

Efter ett resultatlöst letande lämnade han området för att äta lunch. Efter det köpte han fikabröd på en matbutik, hade affärsmöte på sitt kontor för att sedan åka hem vid 16.30 där han senare greps.

”Det var gråben”

Enligt åklagaren visar dock avlyssningen på en annan historia.

– Vi har olika uppfattningar om vad som har hänt, säger åklagaren Lars Magnusson.

I avlyssningen framkommer det att företagsledaren under perioden i skogen bland annat svarar med sms att han inte kan prata, skickar en tumme upp efter en fråga om han jagar älg samt att han i telefon svarar att han ”står ute på pass”.

Vid ett senare samtal, vid 13-tiden, mellan företagsledaren och hans syster säger han bland annat ”det var gråben” och att de varit ute med ett ”gäng”. Något som åklagaren tolkar att det kan röra sig om att ytterligare personer kan ha deltagit i det grova jaktbrottet.

– Det är mycket möjligt att det finns flera misstänkta, men jag vill inte kommentera det ,säger Lars Magnusson.

Samtalet var på skämt enligt advokaten

Försvaret däremot framhåller att samtalet mellan företagsledaren och systern var på skämt.

Advokaten menar att jargong, skämt och överdrifter inte hör till ovanligheterna i jaktsammanhang. ”När storfiskaren talar om...”, skriver advokat Sven Severin när han överklagade häktningen till Svea hovrätt. Han menar också att åklagaren olagligen använt sig av telefonavlyssningen.

Hovrätten slår dock fast att företagsledaren ska sitta kvar i häkte.

De häktade misstänks bland annat för illegal jakt av varg, lodjur och kungsörn.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta jaktbrottshärvan i Västmanland

Mer i ämnet