default_caption

Dieselstölder drabbar skogsarbetare

Uppdaterad
Publicerad

Dieselstölderna har ökat med över hundra procent de senaste åren i Västmanlands län. I Örebro län är ökningen över tvåhundra procent. Skogsbranschen är mest utsatt.

Det är en fin dag i skogen. Vi befinner oss söder om Skinnskatteberg och Andreas Nilzon avverkar i höstsolen. Men på senare tid har han och många andra i skogsbranschen drabbats hårt av dieselstölder.

– Vi har haft fem påhälsningar sen augusti, de har tömt dieseltankarna ur maskinerna för oss och det är ju tragiskt. Man får ju börja gömma maskinerna inne i skogen för att klara sig. Ekonomiskt är det absolut värst för det är rätt mycket bränsle de tömmer varje gång, säger Andreas Nilzon skogsentreprenör från Nora.

Han är inte ensam. I både Västmanlands och Örebro län har dieselstölderna skjutit i höjden de senaste tre åren, visar statistik från polisen. Skogsbolaget Sveaskog har också drabbats av dieselstölderna. Dels företagets egna arbetslag, men framför allt drabbas entreprenörer som Andreas.

I Sveaskogs område norra Bergslagen så har samtliga drygt 35 entreprenörer blivit utsatta för stölder det senaste året.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer