SVT har tidigare rapporterat om kritiken mot verksamheten. Foto: arkiv

Diskrimineringsombudsmannen inleder tillsyn av kritiserade Ågärdsskolan i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen kräver nu svar om kritiserade Ågärdsskolan i Köpings kommun. DO har inlett en tillsyn efter indikationer på att elever med funktionsnedsättning blir eller riskerar att bli diskriminerade genom placering på skolan.

SVT Nyheter Västmanland har tidigare rapporterat om föräldrars kritik mot verksamheten, om hur elever blivit utan lärarledd undervsining samt hur dokument visat att placeringarna där inte varit så tillfälliga som ansvariga menat varit målet. 

Det är tips som lett till att DO nu funnit anledning att inleda tillsyn. Enligt uppgift har flera anmälningar om brister inom grundskolan i Köpings kommun gjorts om att ett stort antal elever med neuropsykiatriska funktionsvariationer inte ska ha fått eller få den utbildning de har rätt till.

I sitt begäran av yttrande ger DO Köpings kommun fram till 15 januari på sig att svara på frågor, bland annat vad de anser om uppgifterna som framkommit, vilken typ av verksamhet Ågärdsskolan är och hur placeringar och eventuella stödinsatser går till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.