Terapihund på skola i Västerås kan ha orsakat allergisk reaktion hos elev – DO utreder diskriminering

Uppdaterad
Publicerad

Nybyggeskolan i Västerås utreds av diskrimineringsombudsmannen efter en anmälan om diskriminering av en elev.

Det handlar om att eleven ska ha fått starka allergiska reaktioner på grund av skolans terapihund, som SVT nyligen rapporterade om.

Nybyggeskolan utreds för diskriminering i form av bristande tillgänglighet mot en elev med medicinisk funktionsnedsättning. Anmälaren menar att eleven har fått starka allergiska reaktioner efter att skolans terapihund har funnits i närliggande lokaler som eleven har haft lektioner i, och att skolan inte tagit till tillräckliga åtgärder.

Hunden och dess förare har bytt arbetsrum till en annan del av skolan. Den tidigare lokalen och de närliggande har allergisanerats efter påtryckningar från anmälaren. Enligt anmälaren borde det däremot ha skett tidigare då eleven mått dåligt ett flertal gånger efter att den varit i närheten av hunden.

Nybyggeskolan skriver i sitt yttrande till DO att de anser att eleven har fått adekvata anpassningar och att eleven inte har utsatts för diskriminering. Innan saneringen av lokalerna gjordes även en allergenmätning, men svaren hade inte kommit när yttrandet skickades in i början på maj. De menar också att det inte är mediciniskt klarlagt vad anmälarens beskrivning av elevens symtomen beror på, de dagar som eleven varit i närheten av hunden.

Anmälan gjordes i mars och DO utreder nu om diskriminering har förekommit.

Så hanterar skolan pälsallergi och hundrädsla

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Linnea Söderberg berättar om de åtgärder skolan har tagit för att hantera bland annat elever med hundallergi. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.