Foto: TT

Domare sköt upp våldtäktsdom – kritiseras av JO

Uppdaterad
Publicerad

En domare vid Västmanlands tingsrätt har vid totalt 18 tillfällen skjutit upp domarna i fyra olika mål. Domaren har bland annat skjutit upp domen i ett mål gällande grov våldtäkt.

Under våren 2017 har alltså en domare vid Västmanlands tingsrätt skjutit upp domar vid totalt 18 tillfället. Vilket har gjort att domarna har meddelats mellan två och en halv vecka och nästan två månader efter de avslutade huvudförhandlingarna.

Gällde vårdnadsmål och brottsmål

Det har bland annat varit fråga om ett mål gällande en vårdnadstvist då domen inte meddelades förrän en och en halv månad senare. Domaren menade att det berodde på arbetsanhopning och ytterligare överläggning.

Ett annat mål gällde tre tilltalade som åtalades för grov våldtäkt, våldtäkt och misshandel. Två av de tilltalade var även häktade. Domen meddelades inte förrän två och en halv vecka senare.

LÄS MER: Tre döms för pojkvåldtäkt

Domaren menar att det tog längre tid än förväntat och att målet var ganska omfattande. Bland annat för att det även rörde ett utvisningsyrkande som tog extra tid att bedöma.

Allvarligt enligt JO

Justitieombudsmannen (JO) anser att det är allvarligt och att domaren har åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.

JO väljer även att överlämna ärendet till Statens ansvarsnämnd så att de kan göra en prövning av domarens disciplinansvar.

Domaren får även kritik från JO för långsam handläggning av ett tvistemål.

Räcker med en varning enligt JO

Om domaren inte har fått någon liknande påföljd av Statens ansvarsnämnd tidigare, räcker det med en varning enligt JO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.