Domen: Ge tillbaka pengarna

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen som ger utbytesstudenten Connie Askenbäck pengarna tillbaka för en undermålig utbildning på MDH. En dom som kan få betydelse för alla högre utbildningsinstanser framöver. 

– Vi fann att Mälardalens högskola (MDH) och Connie Askenbäck hade ingått ett avtal som högskolan brutit mot, Connie Askenbäck var berättigad att få tillbaka studieavgifterna hon hade betalt, säger Johan Nordgren rådman i Västmanlands tingsrätt.

Hur svårt var det att komma fram till dagens domslut?

Stämmer MDH för dålig utbildning

– Det var rätt så svårt för det finns inga tillämpliga lagregler och ingen vägledande rättspraxis så vi fick jobba med hjärnan, säger Johan Nordgren.

Hur kom ni fram till en dom då?

– Vi har tittat på hur man reglerar eller vad som skulle hända om andra lagar var tillämpliga, analogier kallas det bland jurister, säger Johan Nordgren.

Vad kommer er dom att få för betydelse i framtiden?

– Jag kan tänka mig att alla lärosäten som erbjuder högre utbildning mot betalning för ickesvenskar kommer läsa den här domen mycket noggrant, säger Johan Nordgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet