Foto: TT

Mälardalens högskola överklagar till HD

Uppdaterad
Publicerad

Mälardalens högskola överklagar hovrättens dom i tvisten med den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck. Högskolan har tidigare dömts betala tillbaka halva hennes studieavgifter.

I april slog Svea hovrätt fast tingsrättens dom och gav Connie Dickinson Askenbäck rätt mot Mälardalens högskola, MDH. Högskolan skulle betala tillbaka den missnöjda studenten för att hennes utbildning inte levde upp till högskolelagens krav på hög kvalitet.

Nu väljer MDH alltså att överklaga domen och begär prövningstillstånd hos Högsta domstolen.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Underkänd utbildning

Vid en granskning av Universitetskanslerämbetet fick kandidatprogrammet i matematik, Analytical finance, som Connie Dickinson Askenbäck läste mellan åren 2011 och 2013 underkänt på fyra av fem punkter. Efter det tycket Connie att hon var berättigad att få pengarna tillbaka.

De problem som Connie tidigare lyft fram är att flera lärare hade stora brister i engelskan och att det saknades stolar och datorer till studenterna.

Högskolan förlorade både i tingsrätten och hovrätten. I den senaste domen av Svea hovrätt ska hon få tillbaka 85.000 kronor, samt att högskolan ska betala hennes rättegångskostnader.

Betalade ur egen ficka

En anledning till varför MDH har drivit tvisten så pass långt är för att de anser det viktigt att få det klargjort om en granskning från Universitetskanslerämbetet kan ligga till grund för skadestånd.

Det är första gången som ett sådant här fall prövas i domstol i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet