Connie Dickinson Askenbäck gick en utbildning på Mälardalens högskola mellan 2011 och 2013. Foto: Centrum för Rättvisa / TT

Mälardalens högskola tvingas betala missnöjd student

Uppdaterad
Publicerad

Svea Hovrätt fastställer domen i tvisten mellan Mälardalens högskola och den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck. Högskolan döms betala tillbaka halva hennes studieavgifter.

Efter att Universitetskanslerämbetet underkänt utbildningen på Mälardalens högskola på fyra av fem punkter krävde Connie Dickinson Askenbäck pengarna tillbaka.

I dag slog Svea hovrätt fast tingsrättens dom och ger Connie Dickinson Askenbäck rätt. Men summan som hon får tillbaka blir lägre än tingsrätten, 85.000 kronor.

Enligt domen ska högskolan också betala hennes rättegångskostnader.

Fick rätt i tingsrätten

I juni ifjol fick den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck rätt av Västmanlands Tingsrätt.

Enligt tingsrätten så hade MDH och studenten ingått ett avtal som högskolan brutit. Därför dömdes högskolan att betala tillbaka hennes studieavgifter på 170.000 kronor.

Svea Hovrätt väljer alltså att gå på tingsrättens linje och ger Connie Dickinson Askenbäck rätt, eftersom utbildningen inte levt upp till högskolelagens krav på hög kvalitet.

Underkänd utbildning

Kandidatprogrammet i matematik, Analytical finance, som Connie Dickinson Askenbäck läste mellan åren 2011 och 2013 fick vid en granskning av Universitetskanslerämbetet underkänt på fyra av fem punkter. Efter det ansåg Connie att hon var berättigad att få pengarna tillbaka.

De problem som Connie tidigare lyft fram är att flera lärare hade stora brister i engelskan och att det saknades stolar och datorer till studenterna.

Betalade ur egen ficka

Connie Dickinson Askenbäck är från USA och är medborgare i ett land utanför EES-området och Schweiz måste hon enligt högskolelagen betala studieavgifter ur egen ficka för att få gå utbildningen.

En anledning till varför MDH överklagade till hovrätten är för att de anser det viktigt att få det klargjort om en granskning från Universitetskanslerämbetet kan ligga till grund för skadestånd.

Connie har företrätts av Centrum för Rättvisa under tvisten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet