Connie Dickinson Askenbäck gick en kritiserad utbildning på Mälardalens högskola mellan 2011 och 2013. Foto: Centrum för Rättvisa / TT

HD avgör tvist om kritiserad utbildning

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen kommer att avgöra tvisten mellan Mälardalens högskola och den amerikanska studenten Connie Dickinson Askenbäck. Avgörandet får stor betydelse för alla lärosäten.

Personer som kommer från ett land utanför EU/EES för att studera vid ett svenskt lärosäte måste betala för studierna. Connie Dickinson Askenbäck kom från USA och betalade 170.000 kronor för kandidatutbildningen vid Mälardalens högskola.

När Universitetskanslersämbetet fann att utbildningen var undermålig begärde hon pengarna tillbaka.

LÄS MER: Connie vann kampen mot högskolan

Tingsrätten bedömde att hon borde få alla pengar tillbaka, medan hovrätten kom fram till att hon haft viss nytta av utbildningen och borde få halva studieavgiften tillbaka.

Betalade ur egen ficka

Både Mälardalens högskola och Connie Dickinson Askenbäck överklagade hovrättens dom och i dag beviljade Högsta domstolen prövningstillstånd.

En anledning till varför Mälardalens högskola har drivit tvisten så pass långt är för att de anser det viktigt att få det klargjort om en granskning från Universitetskanslerämbetet kan ligga till grund för skadestånd.

Det är första gången som ett sådant här fall prövas i domstol i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stämmer MDH för dålig utbildning

Mer i ämnet