Donation efter cirkulationsstillestånd – så fungerar det

Uppdaterad
Publicerad

Sedan slutet av 80-talet har donationer efter döden genomförts i Sverige till följd av svår hjärnskada (DBD). Efter ett pilotprojekt med start 2019 har en ny metod implementerats där även organ från patienter som dör av cirkulationsstillestånd kan doneras.

En DBD-process inleds när en patient drabbas av till exempel stroke eller hjärnblödning och en total hjärninfarkt inträffar under pågående respiratorbehandling. Då dödförklaras patienten och med hjälp av en respirator och läkemedel hålls cirkulation och andning igång. 

– Då kan man omhänderta organ under det att hjärtat fortfarande slår, säger Stefan Ström, överläkare på Västmanlands sjukhus Västerås. 

Patienter som dör av cirkulationsstillestånd har tidigare inte kunnat bli donatorer, även om viljan funnits.

Donation efter död till följd av cirkulationsstillestånd (DCD)

När intensivvården bedömer att behandlingen inte längre är till nytta för patienten kan ett beslut fattas i samråd mellan läkare och närstående att avsluta den livsuppehållande behandlingen, oavsett om patienten är donator eller inte. Men om det finns en donationsvilja kan en DCD-process inledas.

– Då inväntar man cirkulationsstillestånd och därefter kan man dödförklara patienten.

Till skillnad mot DBD-processen där man har ett dygn på sig att operera patienten, så måste det gå betydligt snabbare under en DCD-process.

– Eftersom patienten inte hålls igång med hjälp av respirator måste man operera patienten skyndsamt och kyla ner organen inom 30 minuter efter att cirkulationsstillestånd uppstått.

I klippet förklarar Stefan Ström hur en DCD-process går till.

Skillnader mellan DCD och DBD

DCD – Donation efter död till följd av cirkulationsstillestånd.

• Dör utan att kroppen syresätts av en respirator.

• Donationsoperationen inleds i nära anslutning efter döden.

• Kan donera njurar, lever, lungor, hjärta och bukspottskörtel.

DBD – Donation efter död till följd av svår hjärnskada.

• Dör medan kroppen syresätts av en respirator.

• Donationsoperationen inleds inom 24 timmar efter döden.

• Kan donera njurar, lever, lungor, hjärta. bukspottskörtel och tarm.

Källa: Vävnadsrådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.