Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I Sverige har njurar varit det främsta organen som transplanterats genom DCD, men även lungor och lever. – I Storbritanien och Australien har även hjärtan transplanterats med DCD, säger Stefan Ström. Foto: Olle Strandberg/SVT

Västerås sjukhus utbildar i ny donationsprocess som räddar fler liv

Publicerad

Donation efter cirkulationsstillestånd (DCD) är nytt i Sverige. 2019 startades ett pilotprojekt för att införa metoden i Sverige. Västmanlands sjukhus Västerås var ett av sex sjukhus i piloten.

– Inklusive piloten så är det drygt 50 DCD-processer genomförda i Sverige, säger Stefan Ström, överläkare på Västmanlands sjukhus Västerås.

DCD är ett komplement till den nuvarande donation efter död till följd av svår hjärnskada (DBD). Metoden är beprövad i ett flertal  länder som till exempel Storbritanien, Spanien och Australien.

Sedan slutkonferensen för piloten i mars 2020 så har metoden anammats av flertalet sjukhus i landet där de sex sjukhus som deltog i piloten har ett ansvar att utbilda andra sjukhus i sin region som vill utföra metoden.

– Det finns inte några hinder för att införa det inom sin verksamhet. Men det är sjukvårdshuvudmannen lokalt som bestämmer om man vill ha det som en del av sin intensivvård, säger Stefan Ström.

Två dagars utbildning

Sjukhusen som vill ha in DCD i sin verksamhet får skapa ett DCD-team och läsa på om processen. Efter det reser ett team med en transplantationskirurg och en koordinator från Västerås respektive Uppsala för att fortsätta utbildningen på plats.

– Vi utbildar teoretiskt en dag, och sedan genomför man simuleringar under en dag.

Som för mycket annat i samhället har coronapandemin suttit käppar i hjulet på DCD-arbetet. Slutkonferansen skedde precis innan pandemin bröt ut ordentligt i Sverige.

– Den personal som ska jobba med DCD är densamma som jobbar med coronapatienter inom intensivvården.

I klippet berättar Stefan Ström mer om sjukhuset i Västerås del i DCD-projektet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer