Sex eldar tändes framför portarna i flerfamiljshuset på Stora gatan i Köping. Foto: Melker Blomber SVT / polisens förundersökning

Dränkte lakan i lampolja och tände på – kvinna döms till fängelse för mordbrand i Köping

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som är i 30-årsåldern har erkänt att hon anlade totalt sex bränder i ett trapphus i centrala Köping den 30 september förra året. Fem av bränderna startade hon utanför boendes ytterdörrar. Västmanlands tingsrätt dömer kvinnan till fyra års fängelse för mordbrand.

Polis och räddningstjänst har i förhör berättat om hur kvinnan stod utanför trappuppgången när de anlände vid halv tio tiden den aktuella kvällen. Hon erkände att det var hon som låg bakom bränderna och ville bli medtagen till polisstationen. Hon berättade också varför. En av anledningarna var att hennes grannar hade avlyssnat hennes lägenhet under en tid.

Sedan dess har hon ändrat sig flera gånger och i domen nämns flera av hennes förklaringar. En sak hon återkommer till är att hon gjorde som hon gjorde för att hamna på anstalt, som ett sätt att komma bort från sin livssituation.

”Ett impulsdåd”

Den rättspsykiatriska undersökningen visar att hon påverkades av en allvarlig psykisk störning under brottstillfället men att hon inte lider av någon permanent sådan. Något som inte mildrar kvinnans brott. De skriver i domen att hon ”själv vållade sitt tillstånd genom att använda narkotika” och gärningen var ett ”impulsdåd”.

Sju personer befann sig i flerfamiljshuset när bränderna startade. Deras dörrar var brandsäkra och ingen av bränderna tog sig ordentligt. Däremot uppstod en kraftig rökutveckling i trapphuset som hade kunnat leda till livshotande skador för den som andats in röken.

Brott av normalgraden

Kvinnan åtalades för grov mordbrand men döms till mordbrand av normalgranden. Förutom fängelsedomen ska hon betala skadestånd till husets bostadsrättsförening samt försäkringsbolag. 

SVT:s rapportering inför åtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.