Kim Mortensen menar att hela miljardindustrin kan ödeläggas om Högsta förvaltningsdomstolen bedömer att kamera på drönare är övervakningskamera. Foto: SVT/Fonnisson

Drönardom hotar miljardbransch

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen tillsatte en utredning gällande definitionen av övervakningskameror i kombination med drönare och beslutet i frågan kan ödelägga hela den obemannade branschen.

Organisationen UAS Sweden bildades för ett år sedan i Linköping och har som syfte att samverka med obemannade flygfarkostaktörer både i och utanför rikets gränser. I dagsläget finns det flera lagstiftningar och regler gällande drönarflyg, något inte alla drönarpiloter känner till. På föreningens årsmöte i Västerås fanns bland andra flygsäkerhetskommittén på plats.

Flera kontaktytor i Västerås

– Vi inom flygsäkerhetskommittén vill vara med och se vilken utrustning och utbildning drönarföreningen har, för att skapa oss en bild av framtidens piloter. För det här är en del av framtiden tror jag, berättar Sven Lejon vice ordförande i flygsäkerhetskommittén.

Ordförande för UAS Sweden, Kim Mortensen, menar att föreningen lägger sina möten i Västerås för att det sker en flygteknisk utveckling där och att det finns flera kontaktytor, så förhållandena är gynsamma för att skapa ett nätverk inom den obemannade flygbranschen.

Om misstanke finns stängs luftrummet

Så gott som hela Västerås ligger i ett kontrollerat luftrum vilket innebär att drönarpiloter måste ha tillstånd från flygtrafikledningen innan farkosten lämnar marken. Om tillstånd inte sökts kan det få stora konsekvenser.

– Har man misstanke eller får telefonsamtal till flygledningen om att det finns en drönare, då stänger man luftrummet, förklara Sven Lejon.

Flera lagar att ta hänsyn till om drönare har en kamera

Om en kamera monteras och drönaren ska flyga över allmänplats krävs tillstånd från länsstyrelsen enligt kameraövervakningslagen. Tillstånd ska sökas för varje enskild plats och för varje enskilt tillfälle oavsett om du är privat person eller ett företag.  Totalt har det inkommit en sådan ansökan till länsstyrelsen i Västmanland.

Om materialet ska säljas måste Transportstyrelsen ge sitt god tjänande och innan det publiceras på internet krävs tillstånd från försvarsmakten enligt spridningsrättslagen.

Drönarbranschen kan ödeläggas

Högsta förvaltningsdomstolen hanterar just nu ett överklagande som rör definitionen av övervakningskameror. Datainspektionens tolkning är att om en kamera monterad på en drönare är en övervakningskamera.

– Där är problemet. Om nu högsta förvaltningsdomstolen bedömer att en kamera på en drönare är en övervakningskamera då kan domen i stort sett ödelägga en hel bransch, menar Kim Mortensen.

Regeringen tillsatte i november förra året en utredning som ska se över kameraövervakningslagen bland annat vad det gäller montering av kamera på drönare. Länsstyrelserna i landet ska även inkomma med synpunkter och utredning förväntas vara klar i februari 2017.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.