Foto: Per Groth TT

Stig Henriksson (V): “Jag har gjort en resa som ingen annan vänsterpartist gjort“

Uppdaterad
Publicerad
Efter 37 år i fullmäktige som Fagerstas och Vänsterpartiets starke man lämnar nu Stig-Göran Henriksson både kommunpolitiken och bruksorten

Henriksson blev kommunalråd i Fagersta och styrde kommunen i koalition med de borgerliga. Vid nästa val (2002) fick Vänsterpartiet i Fagersta egen majoritet med 53,8 procent. 2006 steg siffrorna till 58,3 procent och 2010 blev det åter egen majoritet för Vänsterpartiet med 55,6 procent.

I valet 2014 minskade Vänsterpartiet till 29,5 procent och blev näst största parti bakom Socialdemokraterna och Stig Henriksson (V) avgick då som kommunalråd.

Riksdagen

Han gav sig i väg till Stockholm och tog plats i riksdagen. Genom personval tog han Vänsterpartiets enda mandat i Västmanlands län, efter att stått som tvåa på riksdagslistan. 2017 valde han att inte ställa upp till omval i riksdagen och funderade redan då på att lämna politiken. Så här sa han till SVT Västmanland då:

– Anledningen till varför jag lämnar riksdagen är väl för att jag känner att jag uppnått den åldern där jag gjort mitt, säger Stig Henriksson (V).

Flyttade i går

Flyttlasset till huvudstaden gick under tisdagen. Nu lämnar alltså Stig Henriksson (V) både politiken och bruksorten Fagersta för att bosätta sig i Stockholm.

– Det är flera saker som har gjort att jag har valt det. Att få komma ett kvarter bort från barn och barnbarn så klart, och att Stockholm är kul. Förr jobbade man hela tiden och då spelade kultur och restaurangbesök inte så stor roll. Nu när man har mer tid så märks den bristen mer i en ort som Fagersta, säger Stig Henriksson (V).

Svenskt rekord

Vad är du mest stolt stolt över under dina år som kommunalråd?

– Jag tittar inte i backspegeln, för det ger inget på resan som jag är på väg till. Jag har däremot gjort en resa som ingen annan vänsterpartist gjort. Jag har varit kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i 16 år. Det är svenskt rekord för vänsterpartister i varje fall, säger Stig Henriksson (V).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer