Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter en lång period då ”Ellinore” sakta börjat dricka mer knackade det på dörren. Utanför stod två poliser som bad henne blåsa i en alkoholmätare. Foto: Melker Blomberg

Ellinore körde rattfull – då slog vittne larm: ”Plötsligt var jag kriminell”

Uppdaterad
Publicerad

Eftermiddagen då polisen knackade på Ellinores dörr blev starten på ett smärtsamt uppvaknande.
– Helt plötsligt var jag kriminell. Jag hade aldrig tidigare varit i rättssalen och skammen var total, säger Ellinore som egentligen heter något annat.

Drickandet tog fart under en semester när hennes dåvarande partner mådde dåligt. Livet var tungt och de började tröstdricka tillsammans. De onyktra stunderna blev fler och fler. Ofta drack hon tills hon somnade och när hon vaknade började karusellen om igen.

Tidigare, innan alkoholen blev central i hennes liv, hade hon aldrig satt sig bakom ratten onykter. Men den här gången, när ett vittne såg henne hoppa in bakom ratten full, var det inte första gången. Hon kom hem och hade hunnit hälla upp flera glas när det knackade på dörren. Två uniformerade poliser bad henne blåsa i alkoholmätaren.

Förhör och beroendeterapeut

Efter flera förhör fick Ellinore numret till en beroendeterapeut. Snart satt hon i  ett samtalsrum och pratade om allt annat än alkoholen. Hon insåg fortfarande inte att det var alkoholen som var problemet.

– Det var först när jag kom till AA (anonyma alkoholister) och hörde andra berätta om tankar jag också haft och händelser jag också varit med om som jag började fundera. Skillnaden mellan de om mig var att de kallade sig för alkoholister. Jag minns att jag tänkte ”då kanske jag också är det”.

En smärtsam resa

Ellinore vände ut och in på sig själv och ställde sig frågorna: Vad är det som gör att jag dricker? Vilka har jag skadat?

– Jag hade förlorat mina barns tillit och kört full flera gånger tidigare.

Behandlingshem och avgiftning

Idag har det gått nästan fem år sedan polisen stod utanför hennes dörr. Domen om grov rattfylla och fotboja som hon bar i en månad blev startskottet för förändringen hon gjorde. Hennes chef informerades, stöttade och var en viktigt person i hennes tillfrisknande.

– Hon lät mig jobba kvar och förstod hur viktigt arbetet var för mig.

Om allt gå som det ska kommer Ellinore att ha varit nykter i tre år i maj.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer