Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ett år efter att Åsa Magnusson insjuknade i covid-19 kämpar hon fortfarande med feber, pulsrusningar och hjärntrötthet. Foto: Susanna Ahnlund SVT

Efter elva månader och 13 olika läkare fick Åsa diagnosen postcovid

Uppdaterad
Publicerad

Den trettonde läkaren Åsa Magnusson träffade hade studerat den nya sjukdomen och kunde ställa diagnosen postinfektiöst tillstånd efter covid-19. Även om det fortfarande saknas behandling mot postcovid var det en lättnad för Åsa Magnusson att få ett namn på sina symtom, och att ”bli trodd på”.

– I nuläget kan de bara gå in och behandla symtom för symtom, de vet liksom inte hur allt hänger ihop, säger Åsa Magnusson.

Läkarna misstänker att hon fått sjukdomen POTS, posturalt ortostatiskt takykardisyndrom. En sjukdom som bland annat kan leda till onormalt hög puls, blodtrycksinstabilitet, kronisk trötthet och andningssvårigheter. När det gäller postcovid-patienter med svåra symtom har man sett att just POTS är ett av de mer vanligt förekommande tillstånden.

Även om Åsa Magnusson fortfarande har feber varje dag och måste ligga i sängen en stor del av sin vakna tid börjar hon sakta känna sig piggare, speciellt i tankarna.

– I dag kan jag ha ett samtal med någon om dagen, det kunde jag inte för några månader, så jag märker att det går sakta framåt.

Åsa Magnusson insjuknade i covid-19 i maj 2020.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alla får samma symptom av postcovid, eller? Nja, riktigt så enkelt är det inte. I videon tar vi död på tre myter om postcovid. Foto: Storyblocks

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer