Annonens från Svenska kyrkan publicerades i en lokaltidning. ”Vi tyckte det var lite frimodigt att inte könskoda Jesus”, säger Susann Senter på Svenska kyrkan i Västerås. Foto: SVT

Efter att Jesus blev ”hen” i annons – kyrkan bjuder in till föreläsningar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kyrkan i Västerås fick ta emot många reaktioner efter att ha hen-förklarat Jesus i en lokal annons i december. Nu bjuder de in till en serie föreläsningar.

– Antagligen har inget som Svenska kyrkan Västerås någonsin gjort fått sådan allmän uppmärksamhet som att kalla Jesus för hen, säger Markus Holmberg, präst i Västerås domkyrka i ett pressmeddelande.

De fyra föreläsningarna kommer att hållas i april och maj i Västerås domkyrka. Föreläsningarna kommer utgå från modern forskning kring till exempel bibelvetenskap och hur ord och metaforer kan begränsa vår förståelse.

– Det kan vara omskakande för min tro och min syn på tillvarons innersta när sådant som varit självklart sätts i gungning. Men för mig är det tryggt att vila i att Gud inte förändras, oavsett vilka ord vi använder. Däremot kan vi behöva förändras. Ord kan både stänga och öppna, och därför är det viktigt att vi talar om Gud också på nya sätt, säger Markus Holmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.