3 tips – så kan du underlätta för snöröjarna Foto: TT/arkiv

Efter förra vinterns missnöje: I år ska snöröjningen i Surahammar fungera bättre

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra vinterns missnöje med snöröjning och halkbekämpning i Surahammar, ska man nu med gemensamma krafter få den här vinterns att fungera bättre.

– Vi har satt oss ner med entreprenören och styrt upp vad som ska gälla, säger Thomas Lenell, teknisk chef.

Den i mångas ögon dåliga snöröjningen skapade stort missnöje i Surahammars kommun förra vintern. Kritiken var hård och situationen diskuterades flitigt, inte minst i sociala medier. 

Surahammars kommun har totalentreprenad på snöröjningen. PEAB är inne på det andra året i sitt treårsavtal. Kommunens snöröjningsbudget för 2018 är 5,5 miljoner.

– Det fanns en del brister förra året när det gällde mätning av snömängder, uppläggningsplatser och plogning som inte gjordes enligt standard. Till exempel plogar man inte upp snö mot fasader så som det gjordes på vissa ställen, säger Thomas Lenell, teknisk chef i kommunen.

Flera orsaker bakom

Men efter gemensamma möten och genomgångar är nu förhoppningen att den här vintern – om den blir hal och snöig – ska klaras betydligt bättre. 

– Vi har haft möte med PEAB och även med gamla och nya entreprenörer, gått igenom regler och vilket ansvar de har. Gått igenom kartor, rutiner och mätplatser bland annat.

Det fanns flera förklaringar till att det inte fungerade helt tillfredsställande förra vintern, menar Lenell.

– Det var en ny upphandling, PEAB hade flera nya underentreprenörer, organisationen inom kommunen var ny på grund av bland annat ersatta pensionsavgångar. Och det samtidigt som vi hade ett extremår vädermässigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.