Efter ingripandet mot SVT-journalist i Västerås – JO riktar allvarlig kritik

Publicerad

En reporter på SVT Nyheter Västmanland hindrades i sitt arbete utanför polishuset i Västerås i december 2022. Efter att material förstördes av en polischef riktar nu Justitieombudsmannen allvarlig kritik i sitt slutgiltiga beslut.

I det slutgiltiga beslutet konstaterar JO att polischefens agerande medfört att reportern hindrats i sitt journalistiska arbete. Grundlagsregleringen om anskaffarfrihet och förbud mot censur har inte respekterats. JO menar även att polischefens agerande strider mot kravet på saklighet i regeringsformen för en tjänstemans agerande.

JO riktar allvarlig kritik mot lokalpolisområdeschefen för dennes agerande.

– Jag är nöjd med att JO är så tydlig i sin kritik. Polisen har agerat mot vår reporter utan stöd i lagen, och hindrat oss i vårt arbete. De hade varken rätt att granska eller radera våra bilder, säger Karin Thornberg, redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Nyheter Västmanland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.