Kenneth Söderlunds larmade polisen efter att ha upptäckt att det gick att komma in i husets förrådsutrymmen utan nyckel. Foto: Susanna Ahnlund

Efter Kenneths upptäckt – polisen varnar för ny typ av förrådsinbrott

Uppdaterad
Publicerad

Vid en första anblick såg dörren till Västeråsbon Kenneth Söderlunds förråd orörd ut. Han la dock märke till en list som stack ut från väggen och tryckte till den. Då öppnades dörren automatiskt och det var bara att kliva in till förrådet.

– Det visade sig att fler dörrar till förråden gick att öppna utan nyckel, säger Kenneth Söderlund som också är ordförande i husets bostadsrättsförening.

Skadan är anmäld till polisen som har informerat bostadsföretag och låsfirmor i Västerås.

Eftersom en manipulerad dörr inte sticker ut på samma sätt som en uppbruten dörr tar det oftast längre tid för boende att komma på vad som är fel på dörren.

– Den här typen av inbrott är mer svårupptäckta, säger Christer Öhrlund som är kommunpolis i Västerås.

Han tror att boende i flerfamiljshus skulle ha mycket att vinna på att samarbeta på samma sätt som villaägare gör genom så kallad grannsamverkan: Hålla koll på vilka som springer i trapphuset och ta regelbundna vandringar till förrådsutrymmen.

– Det är också bra att inventera och märka det man har i förråden. När vi på polisen hittar stöldgods blir det enklare att få tillbaka sina ägodelar, säger Christer Öhrlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.