Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det är djupt olyckligt”. Hör Malin Gunnarsson på Mälardalens högskola, om åtgärderna som vidtagits efter det konstaterade coronutbrottet. Foto: SVT/Arkiv

Coronautbrott på Mälardalens högskola – efter studentfest

Uppdaterad
Publicerad

64 studenter inom ekonomiområdet på Mälardalens högskola har bekräftats smittade av coronaviruset. Det efter flera studentfester som ordnats i Västerås.

Nu ökar antalet coronasmittade studenter på Mälardalens högskola. Under måndagen var 31 fall kända, som nu ökat till 64 studenter. Dryga hundra personer har deltagit på fyra evenemang som hållits, utanför skolans regi, i samband med höstterminens start.

”Väldigt olyckligt”

Med anledning av coronautbrottet har högskolan tillsammans med smittskyddsenheten i Västerås beslutat att samtliga berörda studenter ska övergå till enbart distansundervisning under de närmaste två veckorna, det för att isolera smittutbrottet och minska risken för vidare spridning.

– Det är väldigt olyckligt att det här har hänt. Vi uppmanar våra studenter sedan pandemins start att hålla avstånd och att följa smittskyddets riktlinjer, säger Malin Gunnarsson som är biträdande förvaltningschef/kanslichef på Mälardalens högskola.

– De flesta drabbade är hemmahörande i Västerås, vissa kommer från Eskilstuna, tillägger hon.

Smittspridning skedde på studentfester

Utbrottet bedöms tagit sin början på fyra studentfester för de som börjar sin första termin på högskolan.

Smittskyddsläkaren rekommenderar nu alla som deltagit på festen att stanna hemma och hålla avstånd till andra människor under två veckor. Även de som inte deltagit, men träffat andra som gjort det, uppmanas att stanna hemma och hålla distans till andra människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västmanland

Mer i ämnet