Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger fastighetsägaren sin syn på ärendet och Robin Eklund Olsson, avdelningschef på Stadsbyggnadsförvaltningen, berättar om det allvarligaste i fastighetens brister. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Efter SVT:s granskning: Krav på omedelbara åtgärder vid hyreshus i Skultuna

Publicerad

Stadsbyggnadsförvaltningen i Västerås kräver att flera brister vid ett flerfamiljshus i Skultuna åtgärdas omedelbart.

– Det är människors liv och hälsa det är frågan om, säger Robin Eklund Olsson, avdelningschef på Stadsbyggnadsförvaltningen.

SVT Nyheter Västmanland rapporterade i februari om ett flerfamiljshus i Skultuna som hade stora brister – och där flera lägenheter saknade bygglov.

Stadsbyggnadsförvaltningen i Västerås startade efter SVT:s rapportering ett tillsynsärende och besökte fastigheten tillsammans med Räddningstjänsten Mälardalen och miljö- och hälsoskyddsförvaltningen. Samtliga hade synpunkter och anmärkningar på fastigheten. Handläggare på plats konstaterade bland annat att det ”inte såg bra ut” och att det ”inte var bra levnadsstandard”.

När SVT pratar med fastighetsägaren har han en annan syn.

– Det går väl alltid att hitta smågrejer om man letar. Det viktigaste är fixat. Allting kommer att åtgärdas, varenda grej.

Tre förelägganden

30 april 2024 utfärdades tre förelägganden gällande ventilation, isolering av fönster och brandskydd. Något som kräver omedelbara åtgärder av fastighetsägaren.

– I ett första skede är föreläggandet inte förknippat med ett vite, utan man får en begränsad tid att åtgärda bristerna. Om det inte blir åtgärdat kan det bli tal om vite, förklarar Robin Eklund Olsson, avdelningschef Stadsbyggnadsförvaltningen Västerås stad.

”Storm i ett vattenglas”

Enligt uppgifter till SVT har fastighetsägaren uttryckt sin vilja att överklaga besluten.

– Jag tycker det är en storm i ett vattenglas. Jag har fått en tid på mig att utföra det här och jag förstår inte varför ni ska lägga er i det här, säger han till SVT.

Senast sex månader efter den dag då beslutet vunnit laga kraft bedöms vara tillräcklig tid för att åtgärda bristerna enligt Stadsbyggnadsförvaltningens beslut.

Hyresgästerna Arne, Daniel och Katharina, som var med SVT:s tidigare rapportering, har under våren flyttat ut från lägenheterna i Skultuna.

I klippet berättar Robin Eklund Olsson om det allvarligaste i bristerna och fastighetsägaren ger sin syn på ärendet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.