”De är inte lika kaxiga när de fått smaka bly själva”. Jale Poljarevius, underrättelsechef i polisregion Mitt, är tydlig i sin kritik när han vill slå hål på den romantiserade bilden av gängkriminalitet. Foto: Ur polisens förundersökning / Mimmi Sundberg, SVT

Underrättelsechefen vill slå hål på den romantiserade bilden av gängkriminalitet: ”Liemannen är bakom dem hela tiden”

Uppdaterad
Publicerad

Det senaste 1,5 året har polisen i Västerås gjort flera vapenfynd. Det har under våren och sommaren resulterat i flera åtal och rättegångar.

– De är totala analfabeter på att hantera vapen, de är farliga för sig själva, säger Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt.

Brottsrubriceringarna handlar bland annat om grovt vapenbrott, synnerligen grovt vapenbrott och om narkotikabrottslighet.

I polisens förundersökningar finns bilder där de brottsmisstänkta västeråsarna posera med vapenliknande föremål. Skarpa vapen, menar de åklagare som leder förundersökningarna. Vapen ska även ha avfyrats på allmän plats i ett bostadsområde i Västerås.

Skjutningarna i Västerås 2021

– Vi tittar på hur vapnen har hanterats och vapenhanteringen kan påverka straffvärdet. Att avfyra skarpa vapen i ett bostadsområde är en omständighet som i sig kan leda till att brottet rubriceras som grövre, säger kammaråklagare Joel Teran, som leder två av utredningarna.

Bilderna som syns i förundersökningarna har polisen hämtat från sociala medier och från en rapmusikvideo, genom beslag av mobiler.

Polisen har på så sätt tagit del av råmaterialet till musikvideon.

Musikvideon ses av åklagaren som ett sätt för de misstänkta att förstärka sin kriminella identitet och sitt våldskapital. Även några av de män som är häktade för att ha varit direkt delaktiga i mordet på Adriana syns enligt åklagare i videon.

Jale Poljarevius, polismästare och underrättelsechef i polisregion Mitt, menar att den bild som målas upp i bland annat rapmusikvideos är felaktig.

– Det finns ingen glamour i det här. Det är ond bråd död, säger Jale Poljarevius.

I klippet bemöter han den bild av gängkriminaliteten som ofta porträtteras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skjutningarna i Västerås 2021

Mer i ämnet