Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fagerlidens ishall är en av de stora elbovarna i kommunen. Hör fastighetschefen berätta vad det rörliga elavtalet får för konsekvenser. Foto: Adam Danielsson/SVT

Årets elbudget redan förbrukad i Fagersta – rörligt avtal oroar: ”Ser allvarligt på situationen”

Uppdaterad
Publicerad

Det har blivit kraftigt ökade elkonstnader för Fagersta kommun sedan kommunens fasta elavtal löpte ut vid årskiftet. Innan vintern är nu redan kommunens elbudget förbrukad.

– Vi ser allvarligt på situationen, säger Oscar Bogren, fastighetschef på NVK, Norra Västmanlands kommunalteknikförbund.

Fagersta kommun betalar rörligt elpris sedan 1 januari, något Fagersta-Posten rapporterat om. Nu varnas det för rekordhöga elpriser i vinter, men årets elbudget för Fagersta kommun är redan förbrukad. Nu sker en dialog mellan NVK och kommunen för att akut få ner elförbrukningen.

– Vi är väldigt oroliga för hur prisutvecklingen ser ut och vad det kommer få för påverkan, säger Oscar Bogren, fastighetschef på NVK.

Energikrisen i Västmanland

Till SVT Nyheter Västmanland säger Oscar Bogren att det diskuteras åtgärder i samtliga verksamheter i kommunen. Idrottsanläggningar som Fagerlidens ishall och Fagerstahallen använder mycket el och där kan det bli aktuellt med åtgärder som att släcka belysningen i utrymmen som inte används.

Stort beräknat underskott

Årsbudgeten för Fagersta kommuns elkostnader är 11,7 miljoner kronor. Kommunens prognos för resten av årets elkostnader beräknas till 9,5 miljoner kronor. Det skulle betyda ett negativt resultat på 9,3 miljoner kronor.

Kan det bli aktuellt att binda upp ett fast elavtal?

– Inte som det ser ut just nu, säger Oscar Bogren.

I klippet berättar Oscar Bogren varför kommunen fortsatt haft rörligt elavtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Energikrisen i Västmanland

Mer i ämnet