Eva Thored menar att polisen har rätt att ta mobilen och förstöra den ifall elever fortsätter sprida otillåtet material. Foto: Caroline Slotte/SVT

Nya trenden: Unga sprider sexuella övergrepp i chattappar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i höstas har polisen märkt att elever på högstadier sprider otillåtet material i form av övergrepp på barn och filmer där minderåriga har sex. I detta fall handlar det om grooming, även om eleverna inte är straffmyndiga.

För att få bukt med problemet har polisen i Västerås varit ute på skolorna och informerat om varför det är olagligt och vad konsekvenserna kan bli. Elever som sprider otillåtet material kan få mobiltelefonen beslagtagen av polisen.

– Hittills har vi aldrig tagit någon telefon. Det räcker med att informera ute på skolorna, då mobilen är ungdomarnas bästa vän, säger Eva Thored, utredare på polisen i region Mitt.

Vanligare att flickor anmäler

Förutom att elever sprider otillåtet material, har polisen sett att även yngre barn blir utsatta av grooming. Det vill säga när en vuxen tar kontakt med ett barn i sexuellt syfte på internet. 

– Vi har haft 7-8-åringar som blivit utsatta, säger Eva Thored. 

Thored menar att flickor oftare vågar berätta vad de blivit utsatta, medan pojkar inte gör det. 

– Vi vet att det finns pojkar som också blir utsatta, även om det inte anmäls, säger hon. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.