Foto: Montage: SVT

En giftfri miljö i fokus

Uppdaterad
Publicerad

Nagellack, hårspray och fönsterputs är några exempel på kemikalier som finns i vår vardag. I morgon lördag är det öppet hus på Vafab Miljö på Gryta i Västerås. Temat är ”en giftfri miljö” och det kommer bland annat hållas föreläsning om hur man minskar gifterna i sitt hem.

– Vi använder massor av kemikalier hemma utan att tänka på vad de innehåller. Så vi vill upplysa folk om att man kanske ska byta ut lite av det man använder hemma till något som är mycket bättre för miljön, säger Anna Boldt, kvalitetssamordnare på Vafab Miljö.

Giftiga kemikalier hemma

Enligt henne så slängs det alltför mycket kemikalier i hushållssoporna. Exempel på giftiga kemikalier där förpackningarna ska lämnas in på återbruket är nagellack, hårspray och fönsterputs.

– Det ska hamna här på återbruket när burken är slut, eller det är för gammalt. Nagellack är ju som vilken målarfärg som helst, bara i en mycket mindre burk. Det innehåller samma kemikalier som en målarfärg, säger Anna Boldt.

Okunskap om vardagskemikalier

Anna Boldt tror att det finns en okunskap om hur vardagskemikalier påverkar naturen.

– Jag tror att många inte vet att just de här grejerna hör hemma här. En del spolar ut kemikalierna i avloppen hemma. Men reningsverken klarar inte av att ta hand om det här, så då hamnar det ute i vattendragen. Till exempel antibakteriella medel och microplaster.

Om man vill ha en vägledning av produkter som är bättre för naturen så kan man titta efter de som är miljömärkta.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer