Anders Teljebäck (S), kommunalråd i Västerås. Visa alla (2)
Visa alla (2)

En miljon till flygplatsen

Publicerad

Socialdemokraterna i Västerås gick till val på att utlova en folkomröstning om flygplatsens vara eller icke vara. Nu, efter valet, har man ställt in folkomröstningen och valt att satsa på flygplatsen istället. I veckan blev det nämligen klart att kommunen skjuter till en miljon kronor för att säkerställa så att flygplatsen inte går i konkurs.

– Vi tycker att det är viktigt att vi har flygplatsen över överskådlig tid. Nu gör vi en insats och vi tror att det är bra för Västerås utveckling att ha flygplatsen kvar, säger kommunalrådet Anders Teljebäck (S).

Bakgrunden till pengabehovet, ligger enligt flygplatschefen Mikael Nilsson, i att flygbolaget Ryan Air minskar sin trafik från Hässlö med omkring 30 procent.

– Ryan Air meddelande det i december och det gör att vår budget kommer att spricka.  Våra intäkter minskar då med lite mer än en miljon kronor, säger han.

En ekonomiskt hårt ansatt flygplats som får skattepengar – utan att Västeråsarna fått säga sitt i en folkomröstning som socialdemokraten Anders Teljebäck utlovat. Innan valet sade han såhär till Svt Västmanlandsnytt angående flygplatsens vara eller icke vara.

– Vi överlåter den här frågan till västeråsarna och vi gör det som ett vallöfte att de här ska de få avgöra själva.

Med tanke på miljonsatsningen ekar Anders Teljebäcks löfte om en folkomröstning i flygplatsfrågan ganska tomt – och att det inte blev någon folkomröstning för västeråsarna, beror på västeråsarna själva menar han.

– Om västeråsarna hade gett socialdemokraterna ett större mandat än vad vi fick, då hade vi kanske kunnat genomföra det här. Nu finns det inte en majoritet för en folkomröstning men det finns en majoritet för en satsning på flygplatsen, det är det vi fullföljer nu.​

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer