Foto: svt

”En omvälvande händelse för alla”

Uppdaterad
Publicerad

Efter branden jobbar asylboendet på Westsura nu för att ta hand om boende.

– Det är det viktiga för oss nu. Det är förstås en väldigt omvälvande händelse för alla på boendet. Det handlar om att kunna lugna, ge trygghet och det som behövs, säger Charlotte Näsström Morén presschef på Attendo.

Fick ut boende

180 personer bor enligt Attendo idag på asylboendet på Westsura. Larmet om branden i ett av de mindre husen på området kom vid 11-tiden på torsdagsförmiddagen. Enligt Charlotte Näsström Morén agerande personalen snabbt i väntan på räddningstjänsten.

– Personalen på plats har haft fullt upp att hantera situationen. De har gjort och gör en fantastisk insats.

– De agerade snabbt och fick ut dem som bodde i huset och också i omkringliggande och satte dem i säkerhet. Sedan räknade de in alla så de visste att alla hade räddats ut, säger Charlotte Näsström Morén.

20 boende berörs

I huset som förstördes i branden bodde 9 personer.

Var placeras de nu?

– Totalt 20 personer, de i huset där det brann och i närliggande flyglar, har flyttats till andra platser på Westsura.

– Trycket är inte lika hårt på verksamheten som för ett antal månader sedan. Då bodde det många fler här och i samma rum, och då hade det varit svårare att lösa en sådan här situation snabbt.

Överlåter till polis

Att berätta mer i detalj om vad som hänt och kring utredningen överlåter boendet till räddningstjänst och polis, säger Charlotte Näsström Morén presschef på Attendo.

Hur ska ni göra för att boende ska känna sig trygga efter det som hänt?

– Information är viktigt. Att berätta det vi kan om allt som händer, vad som gjorts och vad som kommer att hända framöver. Det är viktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.