Ny fotbollscup i Hallstahammar – en spark med bollen mot våld, mobbing och förtryck

Uppdaterad
Publicerad

I helgen spelas NON Violence Cup i Hallstahammar. En fotbollscup som inte bara handlar om fotboll, utan den ska även lyfta samhällsfrågor som påverkar barn och ungdomar i samhället.

Intresset för cupen och dess budskap har varit stort från Stockholm, Örebro, Uppsala och Nyköping berättar arrangören Västerås Fotbollssällskap. I gruppen pojkar född 2008 finns enbart två klubbar från Västmanland representerade, resten kommer utifrån.

Nolltolerans

– Det ska vara nolltolerans även i fotbollen såklart. Våld har olika ansikten, det spelar ingen roll om det handlar om hedersförtryck, våld eller mobbing. Vi tränare i fotbollen ser vad som händer och vi i Västmanland måste ta ett steg och hjälpa till. Fotboll är enande och även om man inte pratar svenska, så kan man spela tillsammans, säger Sabina Caspari, träningsinstruktör för Västerås Fotbollssällskap IF.

Fotbollshjälte delar ut pris

Under två dagar lovar arrangören att man kommer kunna se fotbollslag från hela Sverige som inte bara spelar fotboll, utan även kommer visa att de alla är enade i arbetet mot våld, mobbing och förtryck i samhället. Till invigningscermonin kommer tidigare landslagsstjärnan och förbundskaptenen Pia Sundhage att närvara via videolänk, för att tillkännage priset till årets justaste coach.

– Hon skulle ha varit här, men nu när hon fick ett nytt förbundskaptensjobb i Brasilien så gick det tyvärr inte.

Priset kommer att gå till Fuat Can som tränar Västeråsklubben Syrianska IF Kerburans pojkar 07/08.

– Han är en fantastisk person som har varit tränare i 26 år, säger Sabina Caspari.

.

Hannes Cederlund, Marcly Tshikute och Leonardo Caspari-Bark, alla från Västerås SK deltar i NON Violence Cup i Hallstahammar 2019. Foto: Rober Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.