Många barn försvinner efter att de fått avslag på sin asylansökan. Foto: SVT

Ensamkommande barn försvinner under radarn

Publicerad

Drygt 1800 ensamkommande barn försvann från myndigheternas radar mellan åren 2013 och 2016 i hela landet. I Västmanland handlar det om ett 60-tal. Fler kan ha försvunnit sedan dess i samband med att fler får avslag på sin asylansökan.

För ungefär ett år sen gjorde länsstyrelserna i Sverige en kartläggning av hur många ensamkommande flyktingbarn som har försvunnit, utan att myndigheterna vet var de tagit vägen.

Idag träffades en flera personer som bland annat jobbar inom polisen och socialtjänsten i länet för att lära sig mer om hur man kan göra för att fler barn inte ska försvinna.

Blir en del av människohandeln

Ett nytt fenomen är att riktigt unga pojkar – mellan nio och tolv år, framför allt från Marocko, kommer till Sverige som första destinationsland.

– Då kan man ganska så snabbt konstatera att det handlar om någon typ av människohandel, säger Anna Runesson som är regionkoordinator mot människohandel på Länsstyrelsen i Västmanland. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.