”Ensamstående” hade sambo – krävs på en halv miljon kronor av Försäkringskassan

Uppdaterad
Publicerad

Under flera års tid fick Västeråskvinnan bostadsbidrag, underhållsstöd och bostadstillägg utbetalt. Men att hon levde tillsammans med sin man berättade hon inte för Försäkringskassan – som nu kräver henne på hela beloppet.

Totalt fick kvinnan 545 266 kronor felaktigt utbetalda under åren 2011 till 2016. Bostadsbidrag, underhållsstöd och bostadstillägg betalades ut till henne som om hon var ensamstående, trots att hon hela tiden bodde tillsammans med sin man.

I våras ska kvinnan ha ringt in till Försäkringskassan och berättat att uppgifterna hos dem var felaktiga. Att hon bott tillsammans med sin man hela tiden och att hon velat rätta till det som blivit fel.

Tänker överklaga

Men efter att Försäkringskassan utrett förhållandena och krävt att hon ska återbetala hela summan, har kvinnan uppgett att hon ska överklaga återbetalningskravet.

I beslutet framgår att hon tycker det är ”dåligt” eftersom hon och hennes man inte ska ha förstått att bådas namn ska finnas med på ansökan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer