I drygt tre år har bassängdelen på Ekängsbadet i Surahammar varit stängd för renovering. Foto: Jenny Berggren/SVT

Nya turer kring Ekängsbadet – entreprenören: ”Vi gör inget förrän det prövats i domstol”

Uppdaterad
Publicerad

Nu har en överbesiktningsnämnd uttalat sig om renoveringen av badhuset i Surahammar. Och enligt nämnden behöver entreprenören åtgärda fallet i golvet innan den kan godkännas. Men det håller inte entreprenören med om.
– Vi åtgärdar ingenting förrän vi låtit en domstol pröva det här, säger entreprenören Leaugits representant till SVT.

Det var på fredagen som utlåtandet över överbesiktningen kom och gav positivt eko i kommunkorridorerna i Surahammar.

Överbesiktningsnämnden, som satts samman för att ge sitt utlåtande gällande renoveringen av Ekängsbadet, konstaterar att entreprenören behöver åtgärda en punkt för att entreprenaden ska kunna godkännas: fallet på golvet på ett flertal ställen i simhallen.

Oenig nämnd

– Jag känner bara, äntligen, äntligen kan vi gå vidare, sa kommunalrådet Johanna Skottman (S) till SVT när utlåtandet kom.

Överbesiktningsämnden som består av tre personer – en advokat och två experter där parterna utsett varsin – var dock inte enig. Av deras utlåtande framgår att en av ledamöterna tyckte att entreprenaden borde ha godkänts som den är.

– Det viktiga är det här beskedet och det som framgår i utlåtandet. Inte att vi ska kasta smuts på varandra. Som jag förstått har nu företaget två månader på sig att åtgärda det här och då förväntar jag mig att de gör det, säger kommunchef Martina Nordin.

Kommer dröja ytterligare

Men när SVT Nyheter Västmanland kontaktar företaget Leaugit som utfört renoveringsarbetet för att fråga om deras tidsplan framgår det att de vill få ärendet prövat innan de gör några eventuella åtgärder.

Enligt företaget förbereds just nu handlingar till Västmanlands tingsrätt, eftersom man är fortsatt oense med Surahammars kommun kring hur processen med renovering och besiktning gått till.

Det ska bland annat handla om formalia, avtal, besiktningsgrunder och kontrakt som inte följts.

Men varför inte bara åtgärda det här? Överbesiktningsnämnden har ju sagt sitt? 

–  Det handlar om ren och skär princip att vi inte tänker åtgärda något som inte blivit fel. Det är kommunen som leker med sina skattepengar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer