Kantarell känner de flesta igen, men när det gäller ätliga svampar rekommenderar Klas Jaederfeldt just soppar, som har hatt, fot och rör på undersidan av hatten.
– Om man vänder en sopp och tittar på färgen på rören, så kan man äta allting som inte har röda rör. Hoppar man över dem så grejar man sig, säger han.
Den hittills torra sommaren har gjort att svampsäsongen inte riktigt kommit igång, det gäller framför allt i södra Sverige. Men de kommande dagarna väntas en hel del regn, vilket är gynnsamt.
Skippa plastpåsen
Skaffa dig en bra svampbok och en korg, sedan är du redo för skogarna, tipsar Jaederfeldt. En plastpåse kan visserligen också gå bra, men glöm då inte att ta upp svampen när du kommer hem.
– När man plockar svamp så följer det med väldigt mycket jordbakterier från marken, och de där sprider sig rätt bra i en fuktig plastpåse.
Blir fångsten stor är Jaederfeldts tips att lägga svampen i en torr varm stekpanna utan fett. Svampen vätskar av sig och blandningen går utmärkt att stoppa in i frysen. I stort sett alla ätliga svampsorter går bra att frysa in.
Fakta: Cirka 100 bra matsvampar
- I Sverige finns det runt 10 000 svamparter. Drygt 100 av dem är bra matsvampar.
- När du är ute och plockar svamp så plocka hela svampen ur marken, grovrensa den ute och lägg olika svampsorter för sig så långt det går.
- Plocka inte svampar med ring och strumpa, vita eller bruna svampar med skivor, svampar med röd eller rosa undersida, eller svampar som är mindre än tre centimeter höga.
- Rensa svampen på en gång när du kommer hem.
- Första gången du äter en ny matsvamp, ät då inte så mycket.
Fakta: Svampkonsulenternas Riksförbund, svampguiden.com (TT)