Häktningsförhandlingarna mot mannen som misstänks för mord och mordförsök. Foto: TT

Expojkvännen kan dömas till livstid

Uppdaterad
Publicerad

Expojkvännen som erkänt att han höll i kniven vid mordet och mordförsöket i sommarstugan i Arboga konstateras nu vara äldre än 21 år. Det innebär att han kan dömas till livstid.

– Det här kan få stora konsekvenser för straffet.  21 år, då är man vuxen i lagens mening och kan dömas till livstid vilket han inte kan om han varit 18 vid brottstillfället, säger Ingela Hessius, advokat och SVT:s expert under fredagens livesändning.

Det har funnits stora frågetecken kring 42-åriga kvinnans expojkväns ålder. Han har tidigare omnämnts som 18-åringen, och senare 19-åringen.

Arbogafallet

Men när åtal för mord och mordförsök väcktes mot dem båda på fredagen konstaterades samtidigt att mannen är äldre än så. Enligt vissa handlingar 23 år och enligt annan bevisning 25 år.

Olika åldrar förekommer

Handlingar från Kroatien, gränspolisen och en häktningsförhandling styrker att mannen skulle vara född i januari 1994 och alltså ha fyllt 23 år i år.

Genom annat, bland annat sms, hemlig rumsavlyssning och vittnesmål med Migrationsverket och en tidigare anställd hos den 42-åriga kvinnan, har det framgått att mannen själv uppgett att han fyller 25 år.

Konstaterat, menar åklagarna i målet, är dock att mannen i vart fall varit 22 år när han begått handlingarna i sommarstugan. De som han också erkänt.

Det är av stor vikt och åklagarna har ju ganska mycket bevisning för att visa att han inte är under 21, säger Ingela Hessius, advokat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbogafallet

Mer i ämnet