Det är inte en ofarlig sjukdom, folk dör av covid-19 fortfarande, säger Mikael Sars som är vaccinationssamordnare på Region Västmanland. Foto: Ludvig Vesterström/SVT

Mottagningar håller extra öppet – satsar på att nå ovaccinerade

Uppdaterad
Publicerad

Region Västmanland satsar extra på drop-in vaccineringar under den kommande veckan.

– Det är en temavecka för att nå ovaccinerade efter påbud från regeringen och folkhälsomyndigheten, säger Mikael Sars vaccinationssamordnare på Region Västmanland.

13 procent av den svenska befolkningen har inte tagit första sprutan mot covid-19. Nu ska det bli mer lättillgängligt för dem och för andra som behöver en påfyllnadsdos.

Under nästa vecka håller 25 mottagningar extra öppet, i länets alla tio kommuner, för drop-in. Även mobil vaccination kommer att ske på vissa utvalda platser. På måndag erbjuds exempelvis vaccinering i samband med en ishockeymatch på Rocklunda i Västerås.

Förhoppningen är att fler personer under 40 år ska ta sprutan, eftersom andelen vaccinerade där är färre än i de övriga åldersgrupperna.

Regeringen har föreslagit att covid-19 inte längre ska klassas som en samhällsfarlig sjukdom från den 1 april, varför ska folk vaccinera sig då?

– Det är inte en ofarlig sjukdom, folk dör av detta fortfarande. De senaste månaderna har antalet dödsfall ökat i Sverige. En tredjedel av dem som ligger på IVA är ovaccinerade och är man gammal och skör så är det svårare att klara av det, säger Mikael Sars.

Nu kommer även flyktingar från Ukraina att kunna erbjudas vaccin mot covid-19.

– 30-35 procent av befolkningen i Ukraina är vaccinerade, det är en väldigt stor skillnad mot de 85 procent som tagit dos två här i Sverige. Om flyktingar från Ukraina har legitimationshandlingar så kan de göra det gratis här precis som svenskar, säger Mikael Sars.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer