Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den torra försommaren har gjort att markerna är extremt torra i Västmanland. Det ger i sin tur att risken för skogsbränder bedöms som mycket hög till extrem. ”Just nu ligger vi på den högsta risken, 5E”, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör Räddningstjänsten Mälardalen. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Extremt stor risk för skogsbränder i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Just nu föreligger en väldigt stor risk eller till och med extremt hög risk för skogsbränder i Västmanland.

– Det är väldigt, väldigt torrt ute i skogen och med lite högre vindhastigheter riskerar vi att få väldigt snabbt spridande bränder med hög intensitet på dem, säger Fredrik Eriksson, brandingenjör Räddningstjänsten Mälardalen.

Man kan följa utvecklingen för risk för skogsbränder på SMHI:s hemsida och det har under en tid synts tydligt att läget är väldigt ansträngt i bland annat Västmanland. På den skala för brandrisk som används så lär förhållandena mycket torrt eller extremt torrt. Om läget är så en längre period så kan dels bränder uppstå mycket enklare och spridas snabbare och öka i storlek.

– Något som är ovanligt är att vi häromdagen fick larm om en skogsbrand så sent som klockan 10 på kvällen, och där fick vi jobba hårt för att släcka den branden, säger Fredrik Eriksson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.