Foto: Ann-Sofie Sannemalm

Få döms för grovt vapenbrott

Publicerad

Vapenbeslagen i länet blir fler men de fällande domarna ökar inte i samma takt. Det visar SVT:s fortsatta granskning av illegala vapen.

Sedan 2015 har vapenbeslaget fördubblats, i år har polisen i Västmanland hittills beslagtagit 69 vapen, i de flesta fall handlar det om pistoler, men också om revolvrar, kulgevär och automatvapen.

Under samma tidsperiod har bara 7 domar gällande grovt vapenbrott meddelats. Under 2017 rör det sig om tre domar.

I maj dömdes en 27-årig man från Eskilstuna för grovt vapenbrott sedan han ertappats med en revolver med kaliber 22. Enligt mannen hade han den för att kunna försvara sig själv. Han är transsexuell och enligt egen uppgift så har han hånats och angripits fysiskt i stort varje dag. Därför skaffade han ett vapen för att kunna skjuta i luften om han skulle bli angripen.

27-åringen dömdes till fängelse i ett år.

I juli dömdes en 24-årig man, bosatt i norra länet, för grovt vapenbrott sedan han vistats på allmän plats med en skarpladdad pistol. Vid tillfället mådde inte 24-åringen bra och till polispatrullen uppgav han senare namn på personer som skulle ha en ”kula i huvudet”.

24-åringen dömdes även för ringa narkotikabrott och dömdes till fängelse i ett år och två månader.

I oktober dömdes en 36-årig man bland annat för grovt vapenbrott sedan han haft en omgjord gas- och signalrevolver och sex skarpa patroner i kaliber 38 special. Anledningen, enligt 36-åringen, var att en tungt kriminell man försökte pressa honom på pengar och han behövde vapnet för att kunna försvara sig själv.

Straffet blev fängelse i ett år och två månader.

Ny lagändring på gång

Vid årsskiftet väntas en lagändring för grovt vapenbrott. Minimistraffet fördubblas från fängelse i ett år till fängelse i två år. Det ska också bli lättare att häkta och övervaka misstänkta personer.

– Att skärpa lagstiftningen är en bra bit på vägen, men bara det kommer inte ge avsedd effekt. Vi har ju fortfarande en efterfrågan på vapen som är ganska stor, och då är det viktigt att se över tillgången på vapen, säger Fredrik Degerman, yttre befäl.

De flesta vapnen smugglas in i landet, och Skåne och Malmö sägs vara en vapenbod för övriga Sverige. Vissa vapen smugglas med postförsändelser.

Hur ser tillgången ut på vapen i Västmanland?

– Jag har jättesvårt att svara på den frågan. Jag hänvisar till statistiken och den har ju ökat, helt klart, säger Degerman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer