Få friskolor startar på landsbygden – Medåker gick mot strömmen

Uppdaterad
Publicerad

Ett år efter att Arboga kommun lagt ned byskolan i Medåker startade Medåkers ekonomiska förening en friskola.

– Det finns inget vinstintresse i att starta friskola, utan det bygger på ett stort engagemang i bygden, säger Katja Makkonen som är föreningens ordförande och kommunikatör.

Vägen fram till förverkligandet om en friskola har varit krokig. Föreningen fick avslag på sin ansökan. Skolinspektionen ansåg att de ekonomiska förutsättningarna brast, liksom tillgång på ändamålsenliga lokaler för hem- och konsumentkunskap. 

Men avslaget baserades också på brister i kravet på öppenhet.

– Om det är platsbrist på skolan så behöver det finnas en antagningsordning, den fick vi se över. Elever i förskolan hade förtur och den geografiska närheten skulle tas i beaktande, men de punkterna fick vi stryka, berättar Katja Makkonen.

I klippet berättar hon hur första tiden varit och hur de lyckades vinna överklagan mot skolinspektionen – trots att chansen var liten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.