Ökat intresse att starta eller utöka friskolor – men bara två godkända i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen har godkänt fler ansökningar om att nyetablera eller utöka friskolor i Sverige inför läsåret 2022/23 än förra sökperioden.

Praktiska gymnasiet i Västerås är en av två fristående skolor i Västmanland som fått grönt ljus att utöka sin verksamhet.

Inför läsåret 2022/2023 fick Skolinspektionen in 223 ansökningar om att starta eller utöka fristående skolor. 107 godkändes. De flesta handlade om att utöka befintlig verksamhet. Framförallt godkändes fristående skolor som ingick i en stor friskolekoncern.

En av dem är praktiska gymnasiet i Västerås. Skolan ska starta ytterligare ett program och flyttar till nya lokaler i centrala Västerås år 2023.

British International School of Västerås fick avslag på sin ansökan om nyetablering. De vanligaste anledningarna till att få avslag på ansökan till nyetablering eller utökning är att de ekonomiska förutsättningara är för dåliga och att elevprognosen är för låg, enligt Skolinspektionen. Men praktiska gymnasiet förväntar sig att deras elever kommer att bli fler.

– Vi ser att vi i rask takt kommer att få fler elever. Vi har elever i kö, säger Gunilla Folkesson, rektor på Praktiska gymnasiet i Västerås.

Den andra friskolan som begärt att få utöka sin verksamhet i Västerås är Nordic International School. Erik Ramberg, berättar för SVT att de under förra ansökningsperioden ansökte om tillstånd att starta årskurs 4-9 och att de nu även fått beviljat att starta årskurs 1-3. Men på grund av att skolan inte hittat någon lämplig lokal i Västerås planerar de att starta som tidigast hösten 2023, meddelar Erik Ramberg.

I klippet berättar Gunilla Folkesson, rektor på Praktiska gymnasiet, mer om hur deras friskola växer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.