Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hanna Hed och Nils Hed (ej släkt) bor i ett område i Fagersta där vildsvin uppehåller sig regelbundet. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Boende om vildsvinens framfart i villaområdet i Fagersta: ”Känns inte tryggt”

Uppdaterad
Publicerad

De bökar lite varstans i Fagersta nu: på gräsmattor intilll hyreshus, i villaträdgårdar och i lekparkerna. Trots jakt på vildsvinen de senaste åren så har problemen inte försvunnit. Snarare tvärtom.

– Det är mycket i vårt område, det har varit mycket innan sommaren, sen blev det lite lugnare men nu verkar de vara igång igen, säger Hanna Hed.

Fagerstabon Hanna Hed säger att som läget är nu går hon inte ut när det är mörkt, i rädsla för att komma i kontakt med vildsvinen. En annan kvinna säger att hennes barn inte får leka själva i den närbelägna lekparken när det börjat bli mörkt.

– Det känns inte tryggt, vi går inte ut, säger hon.

Nils Hed har bott i Fagersta många år och som jägare är han väl insatt i vildsvinen och att de ökat i antal de senaste åren.

– Klart att de som är drabbade är förbannade – besvikna och vet inte vad de ska göra, säger han.

Kommunen ger bidrag

Nyligen har Fagersta kommun gett ekonomiskt bidrag till det berörda jaktlaget för att komma till bukt med problemet. En ny åtelstation sätts i dagarna upp i närheten av samhället för att locka vildsvinen dit och att man där kan jaga på dem. Men folk som vi talat med är i nuläget uppgivna.

– Enligt folk i området gör kommunen inte tillräckligt, man ser folk kommentera i den facebookgrupp som vi har, säger Hanna Hed boende i området runt Melingssjön, ett av områdena i Fagersta som är extra utsatt av vildsvinen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.