• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en träningsanläggning i Slottsskogen i Göteborg med kraftig rökspridning i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer om händelsen här

Flera fall av harpest har konstaterats den senaste tiden. Harpest kan ge människor hög feber. Foto: TT

Fallen av harpest väntas öka i Västmanland närmaste månaden

Publicerad

Många fall av harpest rapporteras från Dalarna och andra län norr om Västmanland. Här i länet har fem fall rapporterats hittills. Toppen väntas nås under september.

Harpesten som är en bakteriesjukdom som främst sprids till oss människor via myggor har varit ett problem på flera platser i landet, främst i Norrland. Region Västmanland har hittills i år fått in fem fall, varav fyra bekräftade, där västmanlänningar insjuknat i harpest.

– Det kommer säkert att öka nu framöver och vi räknar med ett tvåsiffrigt antal insjukna i Västmanland, kanske till och med ett 20-tal innan säsongen är slut, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare Region Västmanland.

Av de fall som hittills bekräftats så har bara en patient blivit smittad i Västmanland, de andra i Dalarna, Hälsingland och på andra håll norrut i landet.

Starta klippet för att höra mer om harpest. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer