Familj i Västmanland åtalas för hedersförtryck

Publicerad

Tre personer i Västmanland åtalas för det nya brottet hedersförtryck, som har funnits i brottsbalken sedan 2022. Enligt åtalet ska de ha utsatt en flicka för hot och misshandel, där motivet misstänks vara familjens heder.

En tonårsflicka i Västmanland har anmält tre personer ur sin familj för hedersförtryck. Detta efter hon ska ha utsatts för hot och våld under en längre tidsperiod, enligt ett unikt åtal i Västmanlands tingsrätt.

Det nya brottet hedersförtryck infördes i brottsbalken i juni 2022. Åtalet i Västmanlands tingsrätt är det andra som väcks med brottsrubriceringen hedersförtryck i Sverige. Det är första gången som flera personer åtalas i samma mål av denna typ. 

De tre åtalade nekar till anklagelserna.

Vad är brottet hedersförtryck

Det nya brottet hedersförtryck infördes i brottsbalken i juni 2022 för att motverka hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.

Om motivet för en brottslig gärning är att bevara eller upprätta en persons, familjs, släkts eller annan grupps heder kan det bedömas vara hedersförtryck.

En förutsättning för att ett brott ska kunna räknas som hedersförtryck är att samtliga gärningar riktar sig mot samma målsägande och begås av en och samma gärningsperson. Flera personer kan dömas i samma mål, men varje gärningsperson ska dömas separat för sin medverkan och uppsåt.

Straffet är fängelse i lägst ett år och högst sex år.

Källa: Åklagarmyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.